Media

Oldebroekers willen klokkenstoel op begraafplaats

maandag 14 december 2009 10:18

OLDEBROEK - Beiaardier/klokkenist Martien van der Knijff en uitvaartverzorger Johan Tanghe hebben het voornemen om een klokkenstoel op begraafplaats Eekelenburg in Oldebroek te plaatsen. Er is een stichting opgericht en in totaal is er zo'n 60.000 euro nodig. "Het luiden van de klok geeft een extra dimensie tijdens een uitvaart", menen de heren.

door Barry Wensink

Van der Knijff heeft van jongs af aan al iets met klokken. "In de jaren zestig mocht ik als kind af en toe de koster van de kerk helpen met het afremmen van de klok. Het was toen traditie om iedere middag om twaalf uur de kerkklok te luiden." De Oldebroeker is van mening dat een klok nooit 'zomaar' luidt. "Het geeft een bepaalde sfeer. In 2005 maakte ik een uitvaart mee en die verliep erg stil. Dat heeft mij aan het denken gezet, want ik mistte het klokgeluid." Tanghe knikt instemmend. "Het moet een bepaalde uitstraling hebben, want als het goed is blijft de klokkenstoel eeuwen staan." Er werd contact gezocht met wethouder Klein en het onderwerp kwam in de gemeenteraad aan de orde. Inmiddels zijn de benodigde vergunningen binnen. Van der Knijff ging kijken in Friesland waar klokkenstoelen;, stellages van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meer klokken zijn opgehangen, veelvuldig voorkomen. "Op een gegeven moment kwam ik het juiste exemplaar tegen. Het is van afstand te bedienen, maar ook ter plekke met de hand." Tanghe geeft aan dat de 1600 kilo wegende klok bezoekers van de begraafplaats als het ware begroet. "Het is mogelijk om als nabestaande bijvoorbeeld vooruit te gaan aan de begrafenisstoet en zelf de klok te luiden."
Stichting Klokkenstoel Begraafplaats Oldebroek is op zoek naar financiele middelen om het te bekostigen. Daarbij wordt gedacht aan het aanboren van fondsen, maar vooral aan de burgers van Oldebroek. "We denken dat zeker 70% van de plaatselijke bevolking begaan is met de begraafplaats. Hopelijk wil men een bedrag doneren. Dit kan ook via een nalatenschap. Daarnaast gaan we de middenstand benaderen", aldus Tanghe die zegt dat begrafenisvereniging De Laatste Eer achter het initiatief staat. "Een begraafplaats is toch een stukje grond waaraan je je dierbaren toevertrouwd. Het geluid van de klok verwoordt het verdriet. Je wordt als het ware gedragen door het klokgeluid."
Naast gebruik tijdens uitvaarten wordt de klokkenstoel wellicht ook op 4 mei en Christelijke feestdagen gebruikt. De heren geven aan dat de klokkenstoel in bestelling gaat zodra het geld binnen is. Wanneer dat zal zijn durven ze niet te zeggen. "We hopen ergens in 2011, maar dat kan een illusie zijn. Het is in ieder geval geen losse flodder en het gaat zeker lukken. Het geeft een stuk saamhorigheid in de gemeente", aldus Van der Knijff. Een ieder die een bijdrage over wil maken kan dat doen op rek. nr. 154022551 t.n.v. St. Klokkenstoel Oldebroek. Ook iemand die gratis een website voor de stichting wil maken kan zich melden.

Veluweland.nl blijft de heren volgen en gaat regelmatig melding maken van de stand van zaken.

Bron: Veluweland.nl


Oldebroek positief over klok op begraafplaats

18-09-2008 10:52 | Van onze correspondent

OLDEBROEK - Begraafplaats Eekelenburg in Oldebroek krijgt mogelijk een klokkenstoel. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft positief gereageerd op een idee van beiaardier M. van der Knijff, zei een woordvoerster van de gemeente woensdag.
De beiaardier uit Oldebroek miste het klokgelui tijdens begrafenissen. „De klokken uit de kerktoren zijn hier niet te horen. Dat geluid geeft een bepaalde sfeer die ik hier miste”, zegt Van der Knijff. Volgens de beiaard, die onder meer de carillons bespeelt van Elburg, Hattem, Hasselt en Katwijk aan Zee, krijgt de begrafenisstoet met het klokgelui een bepaalde waardigheid. „Iedereen komt wel eens op een begraafplaats. Daar hangt toch een bepaalde sfeer. Klokgelui tijdens een uitvaart geeft precies de juiste omlijsting.”
Omdat de algemene begraafplaats geen gebouw heeft waar een klok in gehangen kan worden, kwam Van der Knijff op het idee een klokkenstoel te plaatsen. „In Friesland zie je ze veel. De luidklok moet wel sonoor van toon zijn.” Klokkenstoelen werden vaak gebouwd omdat de drassige grond geen zwaar gebouw aankon of omdat er te weinig geld was voor de bouw van een klokkentoren.
In de gemeente Oldebroek staat nog geen klokkenstoel. De dichtstbijzijnde is in Ermelo te vinden. De gemeenteraad wil wel toestemming geven, maar de initiatiefnemer moet zelf de benodigde gelden bij elkaar zien te krijgen. Van der Knijff wil een nieuwe klok laten gieten die bij voorkeur op een houten stoel geplaatst wordt. „Ik hoop dat een paar enthousiaste mensen die stoel in elkaar willen zetten, anders wordt het te kostbaar.” Bij benadering zou de klokkenstoel 50.000 euro moeten kosten.
Als de klokkenstoel er eenmaal staat, kan deze ook tijdens de jaarlijkse dodenherdenking gebruikt worden. Die vindt ook op het kerkhof plaats. „Het mooie van dit initiatief is dat we hier een traditie in gang zetten die mogelijk nog vele eeuwen wordt voortgezet.”

Bron: Reformatorisch Dagblad


Kerkhof krijgt wellicht klokken

door Roel Kleine. donderdag 11 september 2008 | 05:56 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 11 september 2008 | 22:29

OLDEBROEK - Er zijn plannen om een klokkenstoel te plaatsen op de begraafplaats Eekelenburg in Oldebroek. Op 16 september geeft het gemeentebestuur een toelichting op het plan in de raadscommissie.
Het initiatief voor de realisering van een klokkenstoel komt van de musicus/beiaardier Martien van der Knijff. Hij heeft in het afgelopen voorjaar een brief geschreven aan de gemeenteraad waarin hij pleit voor het plaatsen van een klokkenstoel op Eekelenburg.
Vanuit zijn achtergrond als beiaardier zegt Van der Knijff vertrouwd te zijn met klokken. "Altijd als ik ze weer bespeel of als er klokken luiden geeft dit een gevoel van saamhorigheid. Iets wat niet weg te denken is in onze cultuur."
Als de klok van de Oldebroeker Dorpskerk 's morgens om 10.30 uur luidt is een gemeentelid van deze kerk overleden. Dat geluid bereikt echter niet de begraafplaats en dat nu zou Van der Knijff graag willen realiseren.
Als de plannen verwezenlijkt worden hoopt hij op een 'klok met een sonoor, donker geluid, opgehangen in een houten klokkenstoel'.
De kosten van een dergelijke klok bedragen volgens het college van burgemeester en wethouders ongeveer vijftigduizend euro.

Bron: Stentor